Prvi slovenski ON-LINE Ugankarski slovar

UGANKAR ON-LINE REGISTRACIJA SLOVAR CD-ROM NAROČILA REŠITVE DOMOV 28362
Geslo:    Opis gesla:        [Navodilo za iskanje]
GLAVNI MENI
IŠČI PO SLOVARJU
REGISTRIRAJ SE
SLOVAR CD-ROM
POVEZAVE
KRIŽANKE
PREGLED REŠITEV
ODDAJA REŠITEV 
SLOVAR CD-ROM
OPIS PROGRAMA
DEMO VERZIJE
NAROČILA
ČLANKI
FAQ
 
IZMENJAVA GESEL
O IZMENJAVI GESEL
GESLA NA VOLJO
 
O STRANI
KONTAKTI
OGLAŠEVANJE
PRAVILA
 
 
VSTOP ZA REGISTRIRANE UPORABNIKE
Uporabniko ime:
Geslo:
Zapomni si me
(S klikom na "Zapomni si me" se strinjate, da se na vaš
 raučnalnik namesti piškotek, ki  bo živel 30 dni in vam
bo olajšal naslednje obiske naše spletne strani.)
Dobrodošli na straneh Ugankar ON-LINE, kjer boste
lahko brezplačno brskali po ugankarskem slovarju s preko 10.000 gesli.
 
Članki
 
Dnevnik, torek 4. aprila 2000
spacer.gif (42 bytes)

NAVPIČNO IN VODORAVNO

Ste reševali križanko in našli geslo o reki s šestimi črkami, druga a, peta r? Pustite leksikone in slovarje, ker križanke bomo v prihodnje reševali z novim slovenskim CD.

  Gre za malo znani CD rom, ki je nastajal v Velenju dobrih sedem let. Boris Lorger je namreč leta 1993 napisal prvi program Ugankarskega slovarja za okolje DOS, leto kasneje pa je nastala prva okenska verzija slovarja. Danes je v tem prvem slovenskem računalniškem ugankarskem slovarju več kot 50.000 različnih gesel, ki so sedaj dosegljiva v podatkovni bazi tretje verzije slovarja za katerega avtor upa, da se bo na trgu znašel še v letošnjem letu.

  Bistvo slovarja je seveda obilica podatkov, ki jih lahko iščemo na vse tiste načine na katere sicer rešujemo križanke in uganke. Lahko jih najdemo z neposrednim sprotnim iskanjem po geslu ali opisu gesla ali po iskanju gesel po posameznih znanih črkah z možnostjo omejitve opisa gesla in to celo do dolžine 20 črk. Vsemu temu je še dodana možnost, da uporabniki sami dodajajo, brišejo ali popravljajo gesla in si jih celo med seboj izmenjujejo, saj program omogoča tudi izvoz in uvoz podatkov. Z dobrim medsebojnim sodelovanjem ustvarjalcev in reševalcev križank bi lahko čez nekaj časa dobili skoraj nepregledno bazo podatkov. In rešili praktično vse križanke. Enostavni ekran nam ponuja obilico možnosti in če se v križanki znajdemo pred geslom reke s šestimi črkami, od katerih je druga a in peta r, nam ta ugankarski slovar ponudi možnosti Kagere, Sambre, Tanare in Zajere, seveda z opisom gesla in izberemo tistega, ki nam ustreza po tem opisu.

  Pred nami je obsežno delo nekoga, ki se zaveda potreb reševalcev križank in ugank, ki morajo velikokrat ob reševanju leteh listati po knjigah, tokrat pa je dovolj CD plošča. Seveda vsi niso računalniški poznavalci, zato je tudi namestitev programa na računalnik zelo enostavna, z učinkovito podatkovno zaščito z registracijsko številko.

  Ko se bo letos ta Ugankarski slovar pojavil na tržišču bo prav gotovo vzbudil veliko pozornost zato, ker gre res za domače delo, ki ga potrebujemo.

Brane Šalamon

 
Monitor , januar 2001
spacer.gif (42 bytes)
NA ZVEZI : UGANKAR

  Zgodovinsko, zemljepisno in še kakšno drugo znanje, ki so nam ga  v glavo vlivali v srednji šoli, marsikomu še najbolj pride pri reševanju križank. Čeprav od nas včasih sestavljalci križank pričakujejo, da poznamo kraje, ki jih še v najbolj natančnih atlasih ni, ali pojme, o katerih vaših še v enciklopediji Britannici n ne duha ne sluha. Resni rešavalci križank zaradi tega brez posebnega ugankarskega leksikona skoraj ne morejo. Kje drugje bi lahko izvedeli, katero je grško božanstvo z otoka Samotraki? Ali kaj je kalaazar ?

  Ugankarski slovar smo sedaj dobili tudi na spletu. Približno 50.000 gesel naj bi imel, čeprav jih je naštel "le" 39.913, ko smo vtipkali nekaj, kar očitno ne bi smel in je našel kar vse. V njem lahko iščemo po geslih in pri tem uporabimo samo tiste črke, ki jih v križanki že imamo. Vtipkamo na primer Elf****l in izvemo, da bo rešitev verjetno mesto v Španiji, Elferrol in voila, leksikon jih je našel 19. Mest na Kitajskem je 26, v Makedoniji pa 12. Si upate uganiti koliko je ameriških režiserjev? Iskalnik jih je našel 201, čeprav jih je v resnici nekaj manj ker se jih nekaj podvaja.

  V slovarju najdemo pravo malo zakladnico gesel in čeprav nismo šli preverjat, boste verjetno le redko v križankah naleteli na katero, ki ga tu ni. V njem je tudi nekaj čisto "ugankarskih gesel", torej takšnih, ki so jih sestavljalci križank priredili za svoje potrebe. Oni kalaazar iz uvoda je v resnici kala azar, nekakšen parazit, ki povzroča nevarno bolezen. In kakšen napačen ali vsaj ne najbolj natančen podatek se tudi najde vmes. Sestavljalec slovarja, g. Boris Lorger, je namreč gesla pobiral predvsem iz križank in če je v križankah Kai indonezijski del Molukov, naj bo. V resnici so prav vsi moluški otoki indonezijski, Kai pa je samo eden izmed njih.

  Kakorkoli že, če dosti časa namenite reševanju križank in vas jezi, ko naletite na reko v Burmi s štirimi črkami, ali na mesti v Kongu s petimi, pa se vam nini sanja ne, da je prva Teng in drugo Ntima, je takšen ugankarski leksikon vsekakor natanko tisto, kar potrebujete.

  Na žalost ima velika večina internetno omreženih slovenskih domov še vedno le klašično modemsko/telefonsko povezavo, ki ni ravno najbolj pripravna za kratke občasne skoke v splet, da bi bili ves čas reševanja križank priključeni vanj pa tudi ne gre. Uporabniki kabelskega dostopa se sedaj muzajo, vsem drugim pa je namenjen ugankarski slovar na plošči CD, ki jo lahko naročimo prav tu. Približno 4000 tolarjev je treba odšteti zanjo, kar glede na njen obseg in priročnost sploh ni veliko, pa čeprav morda ravno tistega islandskega slikarja, ki vam še manjka, da bi do konca rešili nagradno križanko, v njem ne bo.


Nikolaj Pečenko

 
 
 
 
 
NOVOSTI
15.12.2011
Prenovljene strani
WWW.UGANKAR.NET !
 
 
 
 
 
 
 
OGLASI
spacer.gif (42 bytes)Planinec.Si
 
 
 
 
     
Kontakti Oglaševanje Pravila